BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 9, 2010

home made lidya's mud cake. ehehe

jommmm buat kek mud choc.!


mula-mula,
sediakan bahan-bahan seperti berikut; butter, coklat masakan, susu creamer, air sejuk, tepung gandum, telur 2 biji, gula dan serbuk penaik.







BUTTER.
x kesah lah nak guna butter brand ape jnji butter ye.
hehehe..



CHOCOLATE.
kuantiti leh ikut citarasa masing-masing yerr..,,
utk resipi ni saya letak 200gm choc.:)



GULA.
xperlu byk2 yer..satu cawan cukup.
kerana selain kesedapan, faktor kesihatan juga perlulah diambil kira. hehe..



AIR SEJUK.
air ni tujuannya nak buat kek tu jd moist siket.
so quantiti leh ikut taste masing-masing jgk.klu tak suka kek moist,leh kurangkan air. ;)



SUSU CREAMER CAIR F&N.
actually tak kesah kalau nk guna susu cair or susu pekat yer..,
tp utk kali ni, saya memang sngaja tanak guna susu pekat manis sbb nak kurangkan manis; tapi nak bg lebihkan rase lemak-lemak dan tmbah moistt lagi lagi dan lagi..!! ;p











ok. STEP seterusnyaa!
masak smua bahan di atas dengan api yg kecil.
sehinggalahhhh
ia menjadi seperti d bwh ini...,,,
lebih kurang macam larutan choc yang cair laaa, tp berwarna pekat; disebabkan saya dah lebihkan choc masakan awal2 td kn..

LARUTAN CHOC. yummies!






kemudian,

TELUR.
setelah mnyejukkan campuran yg di masak tadi, masukkan 2 biji telur.
jangan msukkan time tgh panas yer.. , kang masak pulak telur tue. hehe..




TEPUNG GANDUM.
masukkkan tepung perlahan-lahan sambil memukul campuran td.
Quantity tepung gndum ni saya letak sama dgn quantity butter yer...




pukul dan pukul dan pukul lagi sehinggalah sebati.. hehe









pastu,
masak dalam oven dengan suhu 170-190 celcius... selama 30-45 minit smthg.







tungu punya tunggu..











45 minit kmudian.............................,,,




















oppsss.!!
err..apakah yang telah terjadi ini??? HAHAHAHA.
rileks rileks rileks.
ok.ok.ok. pleaaaase abaikan rupa, yang penting rasa yer.
hehehe. ;p








last step!!
sediakn topping choc.
utk resipi ni saya masak 150gm choc dgn sedikit butter,serbuk koko dan susu creamer cair.



then..,
tuang topping choc td dan taburkan hirisan choc di atasnya yer puan-puan,
kononnya utk mencantikkan lagi kek dan menarik perhatian bakal-bakal pemakan kek nanti...
hehehe ;p

jeng jeng jeng..!!
hehehe. hah. tgk ni.tgk ni.kan betul. at least rupa nya better lah dari td kan kan kan?.. ;p









ok.. feedback yg diterima:
secara jujur, *chewah*
tiada ada seorg pun dari mereka yg memakan kek ini mengatakan kek ini tidak lazat. malah, smua memuji dan mengatakan ia amattttttt lahh lazat yer. *bangga*
bukan lidya yg kata, mereka yg kata. hehehe



nway...
rupa abaikan yerr.. nanti kita improve:)





cumaa...
baru saya sedar,,
ade stu tertinggal sbnrnya, err. ;p
--> serbuk bikarbonat.
oh no.


DAH.
ITU shj resipi setakat hri ni.







jom try! hehehe.;p